Hur ser bilbranschen ut idag?

2019-03-02
Senaste året har det hänt ganska mycket i bilbranschen som kan ha gjort att du som konsument undrar vad, och när du skall köpa en ny bil. Jag tänkte att i detta inlägg gå igenom några frågor som vi fått senaste tiden av er kunder i bilhallen.

Ska jag köpa elbil? Ska jag köpa diesel? När kommer självkörande bilar?

En av de saker jag älskar mest med bilbranschen är den ständiga utvecklingen av produkten, och att vår produkt har en så stor inverkan på så många människors liv. Det kan handla om praktiska lösningar med 7-säten för hela familjen, ett stort bagage för att få in hundburen eller den där sportiga bilen som hörs mullra över hela kvarteret.

Ska jag köpa elbil?

Elbilens framfart är verkligen fantastisk och har redan början revolutionera bilbranschen, men när det kommer till elbil måste man tänka lite extra om den passar in i ens liv för tillfället. Räckvidden är det första man måste ta i åtanke, passar det in i mitt liv? Hur långt kör jag om dagen, och hur ofta kommer jag köra sträckor som är längre än tänkta elbilens sträcka?

De rena elbilar och deras räckvidd som vi har att erbjuda idag är:

BMW i3 - upp till 31 mil

Hyundai Ioniq - Upp till 23 mil

Hyundai Kona - Upp till 45 mil

Laddar man både hemma och på jobbet så skulle jag vilja säga att elbilen klarar 90% av svenskarnas dagliga körning. Men jag tror inte så många har 20 mil till jobbet enkel väg, så man skulle till och med endast kunna ladda hemma.

 

"Elbilar är för dyra just nu"

Detta är också en åsikt vi får höra ofta idag. Det stämmer att anskaffningsvärdet på en elbil jämfört med en likartad bensin eller dieslelbil ligger lite högre, logiskt då det är en dyrare teknik i dessa. Men många räknar inte på TCO (Total Cost of Ownership), lägger man in vad man lägger på bränsle över den tiden man tänkt äga bilen så blir det lite annorlunda. För tillfället så får vi också en givmild miljöbonus från vår regering, 60 000kr för elbilar. Detta gör det väldigt förmånligt att köpa en elbil i Sverige. Att ladda en bil fullt hemma kostar mellan 20kr-30kr.

 

Kan jag köpa en diesel nu?

Definitivt.

Dieselbilar är fortfarande största andelen av bilarna som rullar på svensk väg och det kommer det fortsätta vara ganska långt fram. Vi i Sverige har en av världens äldsta bilparker, 17 år är snittåldern på bilarna som rullar på Svenska vägar. Så de bilar vi köper idag kommer troligtvis att fortfarande rulla på våra vägar 2036.

Det diskuteras miljözoner som kommer att reglera var man får köra vissa motorer i Sverige, detta gäller på både diesel och bensin. Vart och hur stora dessa miljözoner blir kan man bara spekulera i. Men det som visats som förslag innebär att vissa gator i stadskärnor kan förbjuda diesel och bensinbilar som inte uppfyller Euro 5 och Euro 6 klassning, alltså äldre än 1 september 2009.

 

När kommer självkörande bilar?

Självkörande bilar finns det redan, de har rullat i testmiljöer i flera år. Det kommer dock ta lång tid innan vi får se dessa till salu för konsument på allmänna vägar på grund av lagstiftning, t.ex. vem som bär ansvaret för en självkörande bil.

Även diskussioner om inställningar i bilen hur den skall agera vid olyckor, om bilen skall välja att "skada" en annan människa för att undvika att skada personen i bilen. Då kommer man behöva ställa in i bilen innan att skulle sådan situation uppstå, ska bilen köra rakt in i betongblocket eller över människan som sprungit ut i vägen framför bilen?

Man har också föreslagit på regeringsnivå att det är ägaren till den självkörande bilen som bär ansvaret för en olycka även om den är utlånad till en kompis. Så ägaren till bilen bär alltid ansvaret när bilen är självkörande.

Wroom wroom...! 🚗